Position Tracking Mon Ami on PredictWind

fredag 19 juli 2013

Segling i grekiska Cykladerna till ön Naxos.

Vi seglar in i ögruppen Cykladerna när vi lämnar Poros bakom oss och kommer först till ön Kea.
Från Kea har vi en härlig slår till ön Serifos där vi har svårt att få ankarfäste och det är alldeles för många katter på tavernorna för en lugn middag med våra hundar runt fötterna.

Nu blåser den ökända nordanvinden Meltemi och seglatsen från Serifos till Naxos går i 9,7 knop när det blåser 17 m/s. Överfarten var ca 50 Nm och Mon Ami gick mycket fint i de stora vågorna med hårt revade segel. Vi tyckte ändå det blåste onödigt mycket.
När vi sedan ankrade innanför en pir i Naxos kändes det inte alls bra. Vinden tilltog och båten bredvid draggade. Om vårt ankare skulle släppa så skulle vi fara in i en betongkaj på några minuter.
Efter att jag tänkt, -  Nu får Louise komma upp och ha ankarvakt medans jag går på toaletten -, så insåg jag själv att ankringsplatsen inte var bra nog för natten nu när vinden tilltog ytterligare.
Vi kontaktade marinan på VHF och fick tillslut besked att de kunde få plats med oss för natten.
Vi fick slänga vårt ankare 60 meter in i hamnen och backa tillbaka så vi låg utanpå en annan båt utan att ha någon brygga i aktern.
Vi sov mycket skönt när vi var väl förtöjda i Naxos marina.

Härifrån åker Britt och Mikael Olsson hem till Hammarö via snabbfärja till Athen. Vi har haft en underbar vecka tillsammans ombord på S/Y Mon Ami.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv kommentar här...