Position Tracking Mon Ami on PredictWind

torsdag 23 april 2015

Dykning för bottenrengöring av segelbåt filmad med GoPro kamera

Efter ett år i vattnet är det dags för rengöring av botten på segelbåten Mon ami i Grekland. Beneteau 57:an Mon Ami of Sweden lyftes förra året i Göcek, Turkiet för bottenmålning.

Nu 12 månader senare i Porto Carras Marina i Grekland så dyker Mats Warnqvist för att rengöra propeller, skrov och framförallt vattenintag från alger och havstulpaner.


Det är 13 grader i vattnet nu under Påskhelgen 2015 så dyket blir med torrdräkt.Dykningen filmas med en GoPro Hero4 Black action kamera som skall klara 40 meters djup.



Mats Warnqvist dykning för bottenrengöring av segelbåten.

Luftventilen på vänsterärmen i det som skulle vara torrdräkten läckte så halva dykdräkten blev full i vatten men jag kom ändå upp till ytan utan problem.

Vi lyfter bara upp vår segelbåt på land vartannat är. I år är ett "mellanår" och Mon Ami har nu legat i vattnet ett år sedan vi lyfte henne på våren 2014 i Göcek, Turkiet.

En del av vårrustningen detta "mellanår" är att dyka ner och rengöra skrovet under vattenytan. Framförallt sjövattenintagen, propellern och rodret samt bogpropellern behöver rengöras från alger, havstulpaner och anemoner. Dessutom kollas zinkanoderna.

Jag är PADI Dive Master och har med dykutrustning ombord med både våtdräkt och torrdräkt. Nu i början av april är det 13-14 grader i vattnet så det blir torrdräkt. Någon kompressor för att fylla luft har jag inte men i Porto Carras Marina finns det ett PADI dive center som fixar det när de öppnar lite senare på säsongen.

Kniv och borste blir mina vapen mot havstulpanerna. Mon Ami är bottenmålad med någon Turkisk bottenfärg som verkar funka sådär. Det sitter alger och havstulpaner på skrovet men de lossar lätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv kommentar här...